Är frilansa och ha eget företag samma sak?

Man hör talas om att frilansa, men vad betyder det egentligen att frilansa? Och hur är lagarna i Sverige för frilansare? Finns det några “genvägar” för alla krångliga regler? Dessa frågor ska besvaras i detta inlägg!

Vad betyder det att frilansa?

En frilansare jobbar ungefär som en enskild firma som jobbar åt företag. Detta betyder att du inte är anställd av företaget utan du har ett eget kontrakt med företaget som på så sätt köper dina tjänster. Många journalister frilansar, men även ekonomiassistenter, kundtjänstmedarbetare med fler. Idag finns det många onlinejobb om du kan tänka dig att frilansa. Kontrakten kan vara både för en kortare eller längre tid. Detta många gånger innebär att du måste betala in skatt med en f-skattsedel, men inte i alla fall då man även kan vara a-skattare, vilket betyder att arbetsgivaren betalar in skatten åt dig.

Vad gäller för frilansare i Sverige?

Så måste man alltså ha ett eget företag för att frilansa i Sverige? Nej, inte alltid. journalisten.se beskriver detta väldigt bra. Om du funderar på att jobba en längre tid som frilansare kan det faktiskt vara lättare och mer ekonomisk att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Men om du till exempel funderar på att frilansa samtidigt som du har en vanlig anställning kan man be om en F- skattsedel. Men det finns vissa krav för en F-skattsedel och det är att du är självständig, varaktig och har ett vinstsyfte. Att du betalar med F-skattsedel betyder alltså inte att du har eget företag utan det betyder att du är enskild näringsidkare, med andra ord att du själv har ansvaret för skatt och sociala avgifter som det förklaras på sjf.se.

Finns det några genvägar?

Ja det finns det! Men som vanligt så kostar genvägar pengar. Det finns företag som sköter allt pappersarbete åt dig, för en viss avgift eller procentandel av din inkomst. Om du känner att pappersarbete inte är något för dig eller att du inte har lust att sätta dig in i alla regler och matematiska uträkningar som kan behövas göras så kan det kännas värt pengarna för att slippa det.